Jumaat, 16 Mac 2012

Nikah Gantung..

assalamualaikum w.b.t..
ehem2 alhamdulillah kembali meng- up date entry..
nikah gantung???ape yg dimaksudkan dgn nikah gantung ek?
tbe2 plak ble dngr kt AL-KULIAH cter pasal
NIKAH GANTUNG!!!!

nikah gantung bermaksud pernikahan dimana pasangan tidak duduk serumah dalam
satu tempoh masa yang telah ditetapkan atas persetujuan 
dua belah pihak.



saat mendengar "aku terima nikah nya "
hanya ALLAh saje yg tahu..
Ramai di kalangan remaja pernah mengatakan, “Alah, takkan tak boleh couple ustaz, kita ni bukan hidup 
zaman dulu lagi. Lagipun bukan buat apa-apa, untuk suka-suka aje!”. 
Ada yang berkata,”

"berdebar nya hati bila saat lafaz ijab dan kabul diucapkan"

Bertunang boleh 
kenal hati budi, kalau tak sesuai boleh putuskan tapi kalau dah kahwin susahlah,
 nak bercerai malu!”

Sebab-sebab biasa nikah gantung ini dibuat adalah seperti:
  • Suami masih tidak mampu menyara sepenuhnya kos hidup isteri seperti rumah sewa, pakaian dan sebagainya.
  • Pasangan masih lagi menuntut dan masih belajar.
  • Belum bersedia memberi komitmen sepenuhnya dalam menunaikan tanggungjawab berumahtangga.

"bila saat ini akan muncul dalam hidup ini"
insyallah :)
Firman Allah swt yang bermaksud :
"Dan kahwinkanlah orang-orang bujang (lelaki dan perempuan) dari kalangan kamu dan 
orang-orang yang soleh dari hamba-hamba kamu, lelaki dan perempuan. 
Jika mereka miskin, 
Allah akan memberikan kekayaan kepada mereka dari 
limpah kurnia-Nya kerana Allah swt 
Maha Luas rahmat dan kurnia-Nya lagi Maha Mengetahui."
 (Surah An-Nuur : Ayat 32)

16 ulasan:

nadia arrumaisha berkata...

banyak yang salah erti ttg nikah gantung neh sebenarnyer

eykin hamzah berkata...

maksud nadia?

Dylla Fadzil berkata...

i pun sempat tgkkkk. ada satu part yg ustaz ckp, "selalunya geng geng kopiah tak tinggal ni la yg suka nak kahwin awal" bla bla blaaa... i was likeee woaaaaa....

Iam Yanty berkata...

Dah couple just make sure niat nk berumah tangga. Dangerous juga kwin xkenal kn..

eykin hamzah berkata...

ye btl tu yanty..insyallah jika ade jodoh tak kemana

Anastasyea Aida berkata...

Kalau ada jodoh tak kemana, so .. buat apa kalut² .. ^__^

www.anastasyea.com

♔Lady Ainaa♔ berkata...

rmai yg msih xtahu nikah gntung ni ape.. hehehe good entry sis... nice for sharing...

eykin hamzah berkata...

betul tu anastasyea setiap makhluk ciptaan Allah telah Alla sedia kan jodoh nye..
lady same2 syg.. sis hanye mampu utarakan ape yg sis tau je

Iena Eliena berkata...

Blogwalking here...
cik iena follow your blog..
follow my blog juga ye(^_~)
www.ienaeliena.com

luqman zakaria berkata...

mood kawen nih!!heheh

shanas ishak berkata...

semua orang cakap pasal kawin muda ! nak kawin jugak ahahahaha


jom komen sini

http://shanasituaku.blogspot.com/2012/03/sahabat-bukan-sehari-dua.html

eykin hamzah berkata...

aah tgah mo0d kawen ni Luqman :)
hmm kawen mude nie ok jugak tapi make sure kte dah sedia utk pikul tanggungjawab yg paling besar..

msredcheesecake berkata...

Nikah gantung ini ada baik buruknya.... Hati2....

teh o beng berkata...

alahai..nak kahwin !! huhu

saya berkata...

good entry :)

thanks sbb support ape yg iylia buat :)

eykin hamzah berkata...

msredcheesecake: mmg ade buruk baik nye ble nikah gantung nie :)

teh o beng: cpt2 kwen..tiade salah nye nikah gantung nie

saya:thanks syg..sme2 tak ade hal :)