Selasa, 12 Jun 2012

Dua pilihan...

assalamualaikum w.b.t
Alhamdulillah syukut masih boleh bernafas di muka bumi dan berpeluang 
melihat keindahan mu Ya Allah..
Antara dua pilihan 
DIRI SENDIRI ATAU FAMILY?
Oh buntu nya..

mesti buntu kan tak tau nak pilih mana satu!!!

memilih jodoh ikut pilihan sendiri..

Kalau diberi pilihan mesti semua nak yang terbaik kan utk kehidupan masing2?
mana tak nya dia adalah insan yg kita kenal hati budi nya,serta memenuhi citrasa kita..
kalau memilih sendiri mesti lah dah kenal antara satu sama lain kan 
tak kan tak kenal pulak kan..
ada yg sudah ada memori bersama dan tak kan lah dgn mudah dapat
lupakan..
itu sangat mustahil kan?
ada yg bahagia dgn pilihan sendiri dan ada juga yg tak bahagia pun dgn pilihan sendiri..
bagi yg bahagia syukur alhamdulillah harap bahagia sampai ke anak cucu..
tapi kalau tersalah pilih pulak kita lah yg akan menanggung kesakitan nya sendiri..
aduh pedih nya hati ni kalau kecundangkan?
dulu dah ada pilihan sendiri tapi akhir nya kecundang pulak so lepas ni kalau kecundang
lagi kena ikut pilihan mak abah pulak lah kan..



memilih jodoh ikut pilihan family..

ada sesetengah remaja ikut pilihan family dan ada jugak tak nak ikut..
bagi yg iku tu senanglah keja nya..
dah tentu2 lah dah dapat restu kan..
tapi bahagia atau tak hanya yg merasai nya akan tau..
setiap mak ayah nak kan yg terbaik utk anak2 ..
tapi kan zaman skrg ni masih ada ke yg ikut pilihan family?
tapi kan org cakap kalau ikut pilihan family is the BEST CHOICE tau..
sebelum apa2 kalau dah ada pilihan sendiri better bagi tau mak ayah kan kalau
tak memang makan hati lah jawab nya..

jodoh itu urusan Allah..
sudah dicatat sejak azali lagi..
tetapi prinsipnye tetap satu dan satu itulah yg wajib kita paham..
skrg ni berserah pd ALLAH,jika ada pilihan sendiri alhamdulillah tapi 
andai tak ade pilihan,  pilihan mak abah lah yg akn eykin ikut utk diri ini..
insyallah semua nya berserah pd ILLAHI..


jadi.,jgn lah kita terlalu mengejar kesempurnaan kerna tidak ada yg 
sempurna di dunia ini..
dan Allah sendiri telah menetapkan jodoh masing2..
terima lah pasangan kita kelak seadanya dan hati yg terbuka..
sekian utk renungan dan kongsian..

p/s: jika keliru utk buat pilihan,buat lah solat istikharah..
insyallah akn dapat petunjuk dr Nya..
percaya lah!!!










21 ulasan:

nana kamarul berkata...

Setuju :) both ada pros and cons die. So, istikarah la dulu sebelum buat pilihan.

eykin hamzah berkata...

ok dalam proses utk melakukan nya...

Hazrina Sallehuddin berkata...

hehehe..mcm tk sbr nak kawin je..hehe

eykin hamzah berkata...

hehe tak ade la akak lambat lagi..

nohas berkata...

Salam..semoga bertemu jodoh yg baik..

eykin hamzah berkata...

walaikumsalam..insyallah harap begitu...thanks :)

AyaZuki Is Cullen berkata...

berbincang dengan family..cakap baik2 kalau awak x setuju..yg penting jangan berkasar dgn ibubapa kita hanya kerana seorang lelaki yg baru kita kenal..jalan terbaik istikharah. doakan yg terbaik untuk awak :)

Sherwieyna Muzzawer berkata...

salam kenal.hai si comel.i dah follow blog kiut ni.follow i balik ye..tq..;D

eykin hamzah berkata...

ayazuki is cullen: insyallah btw thanks yee..

eykin hamzah berkata...

sherwieyna: salam perkenalan jugak :) thanks ye...

Nik Haeriya berkata...

sabar yunk, byk kan berdoa semoga wak akan dapat jawapan dariNYA :)

eykin hamzah berkata...

thanks yunk...insyallah semoga dpt petunjuk..

Yumida berkata...

moga memilih yg terbaik...
FOLLOWER KE 1007

::dEyb:: berkata...

Jodoh itu rahsia Allah ;)

eykin hamzah berkata...

yumida: insyallah thanks yee..

eykin hamzah berkata...

deyb: ye btl tu hanya Allah yg tahu semua tu..kta sbg hamba tidak akn tahu..

gdsbnga berkata...

always praying that the one I really in love now is the one that I'll end up marrying :3

AL AZRUL berkata...

soal jodoh, stu prkra yg mmg berat.. ssh nk ckap hal ni, apa pun, smua nk kan yg terbaik kan.. ;)

eykin hamzah berkata...

ye btl tu al azrul..mmg susah ble bercakap hal jodoh semua ni..skrg ni hanya berserah pd Allah..redha..

Miss Fifi berkata...

jodoh tu rahsia Allah. kita hanya mampu berdoa supaya dipertemukan dengan jodoh yang baik.tpi,jangan lupa, untuk dapat yang baik,kita juga harus menjadi baik.jom menjadi yang baik *wink2*

eykin hamzah berkata...

btl tu Miss fifi..semua tu adalah rahsia Allah dan tak ada manusia mengetahui dahulu sblm nye memberi petunjuk..